Leven als digital nomad: tips en de ideale locatie

Leven als digital nomad: tips en de ideale locatie

Het is een beweging die ieder jaar toeneemt in formaat: de digital nomads. Digital nomads zijn mensen die niet gebonden zijn aan één locatie en al reizend werken op hun laptop. Vaak ondernemers en ZZP’ers, maar ook steeds vaker mensen die in loondienst zijn en niet perse op kantoor hoeven te zitten om hun werk voldoende te kunnen uitoefenen.

Wil je zelf als digital nomad op pad gaan, dan hebben wij enkele tips voor je om de reis een succes te maken.

  1. Zorg vooraf voor werk

Zorg ervoor dat je voor je reis begint al voldoende werk hebt om mee aan de slag te kunnen. Veel mensen vertrekken zonder echt plan of inkomsten, waardoor de reis uiteindelijk een veredelde vakantie is: er wordt wel ‘gewerkt’, maar men vindt niet echt opdrachten en heeft dus ook geen inkomsten. Dan kan je beter vol voor de vakantie gaan.

Probeer bijvoorbeeld online werk te vinden als schrijver of vergelijkbaar, of kijk of het bij je huidige werkgever mogelijk is om te reizen en dus op afstand te werken.

  1. Geduld, geduld en nog meer geduld

Reken er maar op dat er frustrerende moment gaan komen waar je niet of met moeite wifi kunt vinden. Ga je reizen, dan begint ook de eeuwige zoektocht naar goed internet, met name in de minder-ontwikkelde landen van de wereld.

Onder meer op treinstations, in winkelcentra, in koffiewinkels en in veel hostels en hotels kun je over het algemeen goede wifi vinden. Houd er rekening mee dat je wel een plek moet vinden waar je een paar uur kunt zitten, zonder dat het oncomfortabel wordt of je wordt weggestuurd. Je moet immers wel goed kunnen werken.

  1. Juiste verzekeringen

Een reguliere doorlopende reisverzekering is doorgaans niet voldoende voor een leven als digital nomad. In de meeste gevallen mag je met een doorlopende reisverzekering maximaal twee maanden in het buitenland zijn, voordat je weer eens naar Nederland moet gaan.

Gezien veel digital nomads maanden wegblijven, kun je beter een reisverzekering op maat opvragen. Per half jaar kost dit meestal € 150,00 tot € 250,00: het valt dus redelijk mee.

  1. Goed beginnen? Thailand!

Thailand, en dan met name Chiang Mai in het noorden van het land, wordt gezien als dé hotspot voor digital nomads. De voorzieningen zijn goed, het eten is lekker, er zijn heel veel andere nomads om van te leren en mee te netwerken en het is nog goedkoop ook.

Met name Chiang Mai is uitstekend voor digital nomads. Een appartementje heb je zo gehuurd (per maand) en werken doe je in één van de vele co-workspots. Daarbij is met name Punspace een goede optie.